Qui som

Direcció artísticafoto-Valdivieso

Director artístic

Manel Valdivieso

Manel Valdivieso és el Director Artístic de la JONC des de 2001.

Nascut a Barcelona, cursa els estudis musicals a l’Escolania de Montserrat i als Conservatoris de Badalona i Barcelona. Completa la seva formació estudiant anàlisi amb Benet Casablancas i direcció d’orquestra amb Antoni Ros-Marbà.

Ha dirigit algunes de les principals orquestres espanyoles, com La Coruña, Granada, Tenerife, Madrid (Nacional, Sinfónica i RTVE), Bilbao, Castilla y León, Santiago de Compostela, Córdoba, Sevilla, Principado de Asturias, Málaga o Balears. Paral·lelament, ha desenvolupat una exitosa trajectòria operística que l’ha dut a debutar, entre d’altres,  al Gran Teatre del Liceu, el Teatro Real de Madrid, l’Òpera Nacional de Korea (Seul) i l’Òpera de Washington DC amb títols com L’Elisir d’Amore, Barber de Sevilla, Carmen, Lucia di Lammermoor,  Il Trittico, Madama Buterfly, Il Trovatore, Turandot, Tosca, The Turn of the Screw i altres.

Ha enregistrat per a Harmonia Mundi, Naxos, TV3-Catalunya Música i Columna Música diferents projectes discogràfics, la majoria centrats en l’obra de compositors actuals.

Malgrat el fort impuls internacional de la seva activitat recent, ha mantingut sempre un ferm contacte amb la realitat musical del nostre país, col·laborant i participant decisivament en molts nous projectes professionals impulsats per conjunts de perfil jove o de nova creació com ara Girona XXI, Murtra Ensemble, Camera Musicae, Orquestra de Cambra de Cervera, Orquestra Barroca Catalana o Orquestra de Cambra de Granollers.

D’entre la seva activitat recent en destaquen nombroses presències a la Temporada estable de la Simfònica de Frankfurt-Oder (BSOF-Alemanya), BOS (Orquestra Simfònica de Bilbao), OFM (Orquesta Filharmónica de Málaga), OCG (Orquesta Ciudad de Granada), ORTVE i L’Orquestra de Cambra de Ginebra (Suïssa).

Ha estat el titular de l’aula de Direcció d’Orquestra al Musikene de 2010 a 2013 i actualment és professor al Conservatori Superior del Liceu (Barcelona).

Comissió artística

David Ballesteros

Professor de violí, de música de cambra i de repertori orquestral a Guildhall School of Music, London Symphony Orquestra (LSO’s Discovery), Eastern Music Festival (EEUUA), New World Symphony Orquestra (EEUUA), Orquesta Simon Bolívar (Venezuela), Joven Orquesta Nacional de España (JONDE), Academia Katarina Gurska de Madrid i a l’Escola de Música Pau Casals, a més de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya.

La seva experiència orquestral inclou la Marinski Orchestra of San Petersburg, la Brandenburg Sinfonia of London, Orquestra del Gran Teatre del Liceu, Euskadiko Orkestra i Tenerife Symphony. Ha treballat amb C. Davis, P. Boulez, C. Abbado i V. Gergiev, entre d’altres.

És membre de bandArt i responsable d’activitats d’integració social.

Jaume Cortadellas

Flautista i pedagog. Director del Conservatori Professional de Música de Badalona i Cap de Departament al Conservatori Superior de Música del Liceu.

Ha realitzat una àmplia activitat simfònica i com a solista en formacions com l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu, l’Orquestra Simfònica de Granada o l’Orquestra de Cambra del Palau de la Música. És cofundador de l’Orquestra de Cambra del Teatre Lliure, conjuntament amb Josep Pons i Lluís Vidal, amb la qual ha fet diversos enregistraments. 

Ha treballat amb l’Orquestra Barroca Catalana, el Trio Clàssic de Barcelona i Il Fondamento. És un dels components del Grup 21 de música contemporània. També ha acompanyat a grans artistes del panorama catàla com Maria del Mar Bonet o Jaume Sisa.

És professor en el Curs Internacional de Música de Cervera i participa a la Fundación Carolina.

Albert Gumí

Clarinetista i pedagog. Professor de l’ESMUC en l’assignatura Improvisació en música clàssica i contemporània. Amb els seus clarinets ha tocat a importants sales de mig món i ha enregistrat una vintena de CD’s. És director de diverses orquestres de joves i compositor de més d’un centenar d’obres per a orquestra simfònica, de cambra, instrumentals i vocals, moltes d’elles amb un marcat caire pedagògic.

Ha creat nombrosos projectes educatius per a la Fundació la Caixa (tallers musicals, concerts familiars, projectes de música per a persones amb discapacitat intel·lectual, etc.). Ha dissenyat concerts pedagògics per a diverses institucions, com l’Auditori Nacional de Catalunya. Ha impartit un gran nombre de cursos de pedagogia per a mestres de música, en llocs com l’Stage “la Caixa” o l’Universitat Central de Barcelona.

www.albertgumi.comfoto-Pons

Director artístic fundador

Josep Pons

Nascut a Puig-reig, es va formar a l’Escolania de Montserrat. Ha estat director titular i artístic de la Orquesta y Coro Nacionales de España (2003-2012), on és director Honorari, de la Orquesta Ciudad de Granada (1994-2004) i va ser fundador i director artístic de l’Orquestra de Cambra Teatre Lliure (1985-1997) i de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC)(1993-2001). El 1999 li fou atorgat el Premio Nacional de Música.

Des de l’inici de la seva carrera ha treballat tant en el camp simfònic com en el de l’òpera.

En els darrers anys està consolidant una important trajectòria internacional, essent assíduament convidat a importants orquestres estrangeres com: BBC Symphony Orchestra, BBC Scottish, Staastskapelle Dresden, Gewandhause Leipzig, Orquestra de Colonia, Radio Berlin Orquestra, Neue Philharmonie de Frankfurt, Dresden Philharmonic, Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Radio Hannover, Orquestra de Paris, Orquestra del Capitol de Toulouse, Nacional de Lyon, Orquestra de la Suisse Romande, Residencia de la Haya, Simfònica de Berna, Rotterdam Philharmonic, Simfònica de Götteborg, Simfònica de Malmö, Danish Radio, Orquestra de Cambra de Lausanne i Orquestra Nacional de Bèlgica, entre d’altres.

La discografia de Josep Pons inclou trenta-vuit títols, la majoria d’ells guardonats: vint-i-un per Harmonia Mundi France amb L’Orquestra de Cambra Teatre Lliure, la Orquesta Ciudad de Granada i la BBC Symphony Orchestra, nou per a Deutsche Grammophon amb la Orquesta Nacional de España, i vuit més per a diverses companyies.

Els guardons nacionals i internacionals han estat nombrosos: Diapasón d’Or, CD Compact Awards, CHOC Le Monde de la Musique, 10 de Répértorie, Timbre de Platin, ffff Télérama, Grand Prix du Disque Charles Cross, Cannes Classical Awards i un Grammy.

Ha estat distingit amb el premi “Ciutat de Barcelona” i el premi  “Nacional de Catalunya”.  L’any 1999 va rebre el “Premio Nacional de Música” que atorga el Ministeri de Cultura d’Espanya, per la seva perllongada i destacada activitat a favor de la música del segle XX, per la qualitat en les seves interpretacions i per l’interès dels seus programes.

Actualment és director musical del Gran Teatre del Liceu.