Qui som

Direcció artística


foto-Valdivieso

Director artístic

Manel Valdivieso

Manel Valdivieso és el Director Artístic de la JONC des de 2001.

Nascut a Barcelona, cursa els estudis musicals a l’Escolania de Montserrat i als Conservatoris de Badalona i Barcelona. Completa la seva formació estudiant anàlisi amb Benet Casablancas i direcció d’orquestra amb Antoni Ros-Marbà.

Ha dirigit algunes de les principals orquestres espanyoles, com La Coruña, Granada, Tenerife, Madrid (Nacional, Sinfónica i RTVE), Bilbao, Castilla y León, Santiago de Compostela, Córdoba, Sevilla, Principado de Asturias, Málaga o Balears. Paral·lelament, ha desenvolupat una exitosa trajectòria operística que l’ha dut a debutar, entre d’altres,  al Gran Teatre del Liceu, el Teatro Real de Madrid, l’Òpera Nacional de Korea (Seul) i l’Òpera de Washington DC amb títols com L’Elisir d’Amore, Barber de Sevilla, Carmen, Lucia di Lammermoor,  Il Trittico, Madama Buterfly, Il Trovatore, Turandot, Tosca, The Turn of the Screw i altres.

Ha enregistrat per a Harmonia Mundi, Naxos, TV3-Catalunya Música i Columna Música diferents projectes discogràfics, la majoria centrats en l’obra de compositors actuals.

Malgrat el fort impuls internacional de la seva activitat recent, ha mantingut sempre un ferm contacte amb la realitat musical del nostre país, col·laborant i participant decisivament en molts nous projectes professionals impulsats per conjunts de perfil jove o de nova creació com ara Girona XXI, Murtra Ensemble, Camera Musicae, Orquestra de Cambra de Cervera, Orquestra Barroca Catalana o Orquestra de Cambra de Granollers.

D’entre la seva activitat recent en destaquen nombroses presències a la Temporada estable de la Simfònica de Frankfurt-Oder (BSOF-Alemanya), BOS (Orquestra Simfònica de Bilbao), OFM (Orquesta Filharmónica de Málaga), OCG (Orquesta Ciudad de Granada), ORTVE i L’Orquestra de Cambra de Ginebra (Suïssa).

Ha estat el titular de l’aula de Direcció d’Orquestra al Musikene de 2010 a 2013 i actualment és professor al Conservatori Superior del Liceu (Barcelona).

Comissió artística

David Ballesteros

Professor de violí, de música de cambra i de repertori orquestral a Guildhall School of Music, London Symphony Orquestra (LSO’s Discovery), Eastern Music Festival (EEUUA), New World Symphony Orquestra (EEUUA), Orquesta Simon Bolívar (Venezuela), Joven Orquesta Nacional de España (JONDE), Academia Katarina Gurska de Madrid i a l’Escola de Música Pau Casals, a més de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya.

La seva experiència orquestral inclou la Marinski Orchestra of San Petersburg, la Brandenburg Sinfonia of London, Orquestra del Gran Teatre del Liceu, Euskadiko Orkestra i Tenerife Symphony. Ha treballat amb C. Davis, P. Boulez, C. Abbado i V. Gergiev, entre d’altres.

És membre de bandArt i responsable d’activitats d’integració social.

Jaume Cortadellas

Flautista i pedagog. Director del Conservatori Professional de Música de Badalona i Cap de Departament al Conservatori Superior de Música del Liceu.

Ha realitzat una àmplia activitat simfònica i com a solista en formacions com l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu, l’Orquestra Simfònica de Granada o l’Orquestra de Cambra del Palau de la Música. És cofundador de l’Orquestra de Cambra del Teatre Lliure, conjuntament amb Josep Pons i Lluís Vidal, amb la qual ha fet diversos enregistraments.

Ha treballat amb l’Orquestra Barroca Catalana, el Trio Clàssic de Barcelona i Il Fondamento. És un dels components del Grup 21 de música contemporània. També ha acompanyat a grans artistes del panorama catàla com Maria del Mar Bonet o Jaume Sisa.

És professor en el Curs Internacional de Música de Cervera i participa a la Fundación Carolina.

Mireia Farrés

Trompeta solista a l’Orquestra Ciutat de Granada des del 2001 al 2004, a l’OBC des del 2004 i professora de l’ESMUC, Mireia Farrés va rebre la beca del New England Conservatory de Boston i, sota el mestratge de Charles Schlueter, va obtenir el premi del departament de vent amb Menció d’Honor en l’especialitat de solista i cambra.

Ha estat convidada a actuar com a solista a festivals i orquestres de caràcter nacional i internacional com el Festival de Peralada o Festival Grafenegg, la Simfònica de Praga o Simfònica Salvador de Bahia i ha tocat amb solistes com Martha Argerich i YujaWang entre d’altres. Ha estat en gira per Espanya amb l’ Orquestra Filharmònica Nacional d’Hongria dirigida per János Kovács.

La seva vocació per explorar les possibilitats sonores més coloristes i intimistes de l’instrument l’han portat a participar en diverses formacions cambrístiques. És versàtil i sovint explora nous camps interpretatius com la música improvisada, col·laborant amb grans músics de la talla de Llibert Fortuny i Manel Camp i el duet d’ orgue i trompeta amb Juan de la Rubia.
Forma duo estable amb la pianista Mercè Hervada, amb la qual tenen gravat el disc Temperaments, amb Seed Music.

A més d’exercir la tasca docent a l’ ESMUC i realitzar classes magistrals, Mireia Farrés col·labora com a professora a joves orquestres de l’Estat com la JONC o la JONDE; també imparteix classes magistrals i forma part del jurat a diferents concursos tals com el ARD a Munich.

La trompetista ha rebut el Guardó Jove, concedit per la Jove Cambra Internacional de Catalunya, així com el premi TOYP en la categoria d’èxits culturals.

 

foto-Pons

Director artístic fundador

Josep Pons

Considerat com un dels directors més rellevants de la seva generació, Josep Pons manté una relació continuada amb orquestres com Gewandhauss de Leipzig, Staastkapelle de Dresden, Orchestre de Paris, City of Birmingham Symphony Orchestra, WDR Köln, Royal Stockholm Philharmonic, The Deutsche Kammerphilharmonie Bremen o BBC Symphony Orchestra, amb qui ha fet diverses aparicions als BBC Proms de Londres.

És Director Musical del Gran Teatre del Liceu de Barcelona i Director Honorari de la Orquesta y Coro Nacionales de España. És també Director Honorífic de la Orquesta Ciudad de Granada, de la que en fou director titular i artístic, i fundador de l’Orquestra de Cambra Teatre Lliure de Barcelona i de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya. Fou director musical de les cerimònies olímpiques Barcelona 92.

L’any 1999 fou distingit amb el “Premio Nacional de la Música” que otorga el Ministerio de Cultura i és acadèmic de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts.

Ha enregistrat més d’una cinquantena de títols per a Harmonia Mundi France i per a Deutsche Grammophon, havent obtingut els màxims guardons com Grammy, Cannes Classical Awards, Grand Prix de l’Academie Charles Cross, Diapasson d’Or, Choc de la Musique o Timbre du Platin. Les darreres publicacions han estat un DVD de la 8ª simfonia de Mahler amb la OCNE per a DG i un CD amb obres de Mahler i Berio amb Matthias Goerne i la BBC Symphony Orchestra per a HM Frances. El seu darrer disc ha estat enregistrat per Harmonia Mundi amb Javier Perianes i la Orchestre de Paris amb obres de Ravel.

Com a director musical del Gran Teatre del Liceu dirigeix nombroses produccions a Barcelona, on aquesta temporada ha estrenat una exitosa Turandot commemorativa del 20è aniversari del Liceu i encapçalarà el Lohengrin de Katharina Wagner el proper mes de març.

Recentment, ha estat distingit amb el reconeixement de Doctor honoris causa per la Universitat Autònoma de Barcelona.